donderdag 26 juli 2012

Dag 14 Key West: op zoek naar dolfijnen en snorkelen

Wat een rotherrie geeft die wekker toch! Het blijft moeilijk om om 7.00 uur op te staan. Ook al hebben we een leuke uitstap voor de boeg, we moeten Sofie en Max echt wakker maken. Om 7.15 zijn we allemaal enigszins aanspreekbaar en trekken we onze zwemkleding aan en werken ondertussen een mueslireep met vitaminewater naar binnen. Nog even zonnebrand sprayen en klaar zijn we. De tas hadden we gisteravond al gepakt. Om 7.45 uur zitten we in de auto en 10 minuten later rijden we het terrein van Banana Bay resort op waar de boten van de Dolphin Safari klaarliggen. We hebben deze organisatie gekozen omdat het heel kleinschalig is, je zit maar met zes personen op een boot. We laten onze slippers achter en stappen aan boord, samen met een hele aardige kapitein en een Italiaans stel. De boot vertrekt om half 9 en vaart heel rustig het haventje uit. Ondertussen legt de kapitein nog van alles uit. Dat Sofie en Max aan boord een zwemvest aan moeten omdat dat verplicht is, maar in het water hoeft dat niet. Heel logisch!


Hij vertelt dat het weer normaal gesproken de hele zomer is zoals vandaag maar dat dit pas de tweede dag is deze zomer dat het zo'n mooi, rustig weer is. De afgelopen weken is er veel wind geweest waardoor de zee heel ruw was en het water bij het snorkelen niet echt helder was. Het water is pas sinds een dag weer een beetje helder.

Verder legt hij uit dat onze trip uit drie delen bestaat: 1 dolfijnen zoeken, 2 dolfijnen kijken en 3 snorkelen.
Het dolfijnen zoeken gaat als volgt. Hij vaart naar de 'dolphin playground' in de hoop daar dolfijnen te vinden. Alle boten die op het water zitten, zitten op hetzelfde kanaal op de portofoon en als een boot dolfijnen ziet seint hij de andere boten in. Zo 'delen' ze als het ware de dolfijnen. Wel zo aardig ;-) ze varen drie keer per dag uit en in het anderhalve jaar dat deze kapitein nu vaart is er geen trip geweest dat hij geen dolfijnen zag. Dat is toch een fijne geruststelling.

Als we de haven uit zijn wordt het tempo opgevoerd en gaan we met hoog tempo de zee over, heerlijk! De zon schijnt, het water is prachtig blauw en de wind waait door onze haren. Dit is al genieten!

Als de boot snelheid mindert blijken we bij de 'dolphin playground' aangekomen te zijn. Het is een enorm groot gebied en waar we ook kijken, geen dolfijn te zien... Oké, dit is dus deel 1 van de trip. De kapitein legt uit dat het het leukst is de dolfijnen hier te zien omdat ze dan vaak aan het spelen zijn en met grote groepen samen zwemmen. Als ze verderop aan het jagen zijn zwemmen ze vaak alleen en zwemmen ze veel onder water. We varen rustig rond en turen wat af. Ondertussen houdt de kapitein contact met andere boten. Na een tip van een andere boot varen we een heel eind door in de richting van een grote groep vogels. Het idee is dat daar waar dolfijnen op vis jagen vaak ook veel vogels te zien zijn. Omdat de kapitein niet zo vaak zoveel vogels op 1 plek boven het water heeft gezien vermoedt hij dat daar dolfijnen aan het jagen zijn.

Het schiet nog niet op, we zien nog steeds geen dolfijnen. Maar dan, na ongeveer een half uurtje zoeken, zien we een dolfijn. Yes! Helaas is deze aan het jagen en verdwijnt al snel weer onder water. Maar ons geduld wordt beloond, even later zien we er nog twee. De boot kan wat dichterbij komen en we kunnen foto's maken. Ze zijn duidelijk aan het jagen dus het is best
lastig goede foto's te maken. Ze blijven even in de buurt van de boot en zwemmen dan weer weg. Even later hebben we nieuwe dolfijnen bij de boot, nu zijn het er zelfs vier! Ik schiet de ene foto na de ander maar vraag me af of ze gelukt zijn want het gaat zo snel!



Als ze wegzwemmen naar een andere boot laat de kapitein ze even met rust. Hij vraagt aan ons of we nog even willen wachten op eventuele volgende dolfijnen of dat we al willen gaan snorkelen. We kiezen eensgezind voor de dolfijnen. En ons geduld wordt beloond. 10 minuten later komen er weer dolfijnen rond de boot zwemmen, nu zelfs vijf! Het is zo bijzonder om te zien! Ze zwemmen onder, voor en naast de boot. Dit is echt veel gaver dan Seaworld! We vinden het echt geweldig!

Als ook deze dolfijnen wegzwemmen is het tijd om te gaan snorkelen. De kapitein vertelt dat we veel geluk hebben gehad. Voor jagende dolfijnen lieten deze dolfijnen zich heel goed zien en zwommen ze nog in relatief grote groepen.

We gaan in vol tempo richting een eilandje. Vlak voor de kust gaan we voor anker en krijgen we snorkelspullen uitgedeeld. De kapitein vertelt dat het hier maximaal 2 meter diep is en minimaal 20 cm. Je kan dus op sommige stukken staan maar dat is streng verboden, er ligt hier namelijk beschermd koraal. Dat klinkt goed. We vragen of er ook haaien zijn. Die blijken er inderdaad te zijn, maar omdat er hier zoveel vis is hebben haaien hier zoveel eten dat hier nog nooit een ongeluk met een haai is gebeurd. Oké, daar vertrouwen we dan maar op...

Het water is heerlijk fris. We plonzen om de beurt in het water en starten met snorkelen. Binnen 1 minuut zie ik een rog onder me door zwemmen, heel gaaf! Verderop zien we niet veel meer dan wat koraal, planten en kleine visjes maar op een gegeven moment ontdekken we een wat dieper stuk met heel veel vissen. Er zwemmen allerlei kleuren en maten vissen in scholen rond. Geel, grijs, wit, blauw, gestreept, regenboogkleuren, 5 cm groot, 10 cm groot, 30 cm groot. Op een gegeven moment zien we twee enorme roggen op de bodem in het zand liggen. Pijlstaartroggen wel te verstaan! Ze zijn minstens 2 meter lang. Even later zie ik zo'n grote onder me door zwemmen, heel sierlijk. Ik blijf er een tijdje achter aan snorkelen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is net alsof je in een aquarium zwemt, echt super! Ook Sofie en Max vinden het heel erg leuk. Gelukkig mogen we een uur snorkelen.


Op een gegeven moment zijn de kapiteins van onze boot en de boot ernaast helemaal enthousiast. Er blijkt achter ons, op hooguit 5 meter afstand net een haai langs gezwommen te zijn. En niet zo'n kleine ook, een hamerhaai van een meter of 4! Omdat wij met ons hoofd naar beneden aan het snorkelen waren was hij al weg voordat we hem zagen. Onze kapitein kent deze haai maar heeft hem nu pas voor de tweede keer gezien en is erg enthousiast. Wij zijn eigenlijk wel een beetje blij dat we hem niet gezien hebben geloof ik.

We snorkelen nog even door tot de tijd om is en klimmen dan weer aan boord. We krijgen wat te drinken en te knabbelen en installeren ons lekker in de zon voorop het schip. Klaar om terug te gaan en nog vol van alle indrukken. In volle vaart varen we weer terug. De zon op ons lijf, de wind door onze natte haren, dit is wat mij betreft echt de leukste en indrukwekkendste tocht van deze vakantie!

Tegen 12.00 uur zijn we weer terug en nemen we afscheid van de kapitein. Omdat we onderweg een heel groot cruiseschip in de haven hebben gezien besluiten we daar nog even te gaan kijken, dan kunnen we meteen ook lunchen voordat we naar het hotel teug gaan. We parkeren vlakbij Mallory Square en lopen richting de haven. Het schip blijkt inderdaad enorm en Max besluit dat hij een volgende vakantie op zo'n boot wil.


Het is erg warm en we hebben honger dus gaan we op zoek naar eten. We belanden bij een deli waar we heerlijke broodjes kopen om mee te nemen. Nog wat drinken erbij en klaar.

We rijden terug naar het hotel en gaan even acclimatiseren op onze kamer. We eten onze broodjes en bekijken alvast de dolfijnenfoto's. Zoals verwacht zijn er veel niet scherp maar gelukkig zitten er toch een paar leuke tussen.
We doen nog een snelle handwas en gaan dan weer richting strand en zwembad. Hoewel het inmiddels bijna 17.00 uur is is het nog heel warm en duiken we zwembad en zee in.


Tegen 19.30 willen we toch echt gaan eten en plukken we Sofie en Max met veel moeite uit het zwembad. We stappen nog even snel onder de douche en lopen dan weer richting Duvalstreet. Tegen 20.30 vinden we een leuk restaurantje waar we buiten onder de ventilatoren gaan zitten. Het eten is lekker en onze magen zijn weer gevuld. Max wordt inmiddels toch wat moe van deze lange dag en we gaan gauw terug naar het hotel. Om half 11 ligt iedereen in bed en kunnen we heerlijk gaan slapen. We hebben een geweldige dag gehad!

6 opmerkingen:

  1. Wauw...wat een geweldige dag was dit!;)
    Wat een ervaring is dat toch om dolfijnen in 't echt te zien (wij hopen ze over 4 weken ook weer te spotten!) en dan ook nog gesnorkeld tussen de roggen en de vissen...maar goed dat je dat niet wist van die haai!
    Die foto van de hangmat...Het lijkt wel vakantie;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo vakantiegangers dit is echt een vakantiedag om zo van dichtbij in een boot de dolfijnen te zien zwemen en maar goed ook dat je die haai! niet gezien heb; als je hem had gezien had jullie dan ook gaan snorkelen ?kitty er zijn wel mooie foto's bij van de dolfijnen; hier laat de zon zich van daag niet zien maar het is wel warm en er is regen en onweer verspeld !kitty michiel en sofie max de groetjes van gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een superdag, zoveel dolfijnen en je hebt ze ook mooi op de foto's gekregen. Dat snorkelen is ook bijzonder, jesses je zou toch zomaar die haai zijn tegengekomen, gelukkig keken jullie de andere kant op. Geniet...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank allemaal voor jullie leuke reacties! Het was echt een superdag en we genieten enorm! Key West is echt een heerlijke plek. Vandaag onze laatste dag hier...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige tocht hebben jullie gemaakt! Zon, mooie heldere zee en veel dolfijnen en heerlijk snorkelen. Voor ons is het genieten van jullie verhaal en de foto's, hoeveel foto's hebben jullie inmiddels al?
    Vandaag luieren zwemmen en weer super lekkere eten? geniet er van :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zit nu tegen de 1300 foto's... Alleen de echt mislukte er uit gevist maar verder nog niet uitgesorteerd. Wordt nog een flinke klus!
      We zitten inderdaad weer te luieren, laatste dag hier! Groetjes!

      Verwijderen